Vandring og fellesskap i fjellet

Vi nordmenn har det i blodet vårt, trangen til å komme oss ut i naturen og opp på fjellet. Det finnes en utforskertrang i alle her til lands, og når våren gjør sin ankomst så meldes det inn mange nye medlemmer i turistforeningene over hele landet. Det å bli medlem i turistforeningen vil gi deg som medlem mange fordeler, blant annet fri tilgang til hyttene som foreningen har bygget over hele landet, i tillegg til muligheten for å lære masse nytt om naturen omkring oss og å bli kjent med massevis av nye mennesker.

  • Fellesskap og vandring i fjellet
  • Fordelen av medlemskap i Turistforeningen
  • Å komme seg ut i naturen


Planlegg turen godt – meld ifra hvor du går

Alle som skal på kortere eller lengre turer sammen med andre og særlig dem som reiser alene, må kunne de ti viktige fjellvettreglene. Den aller første er at du skal planlegge turen godt på forhånd, og du skal også melde fra om hvor du går. Å melde fra om hvor du går er jo selvsagt viktig uansett, men særlig for deg som skal dra på tur alene. Det å planlegge turen godt vil bety å planlegge hvor du skal dra, og det å ta med seg stormkjøkken, nok mat, riktige klær og sørge for at du er godt forberedt.

  • Vit viktigheten av de ti fjellvettreglene
  • Planlegg turen godt


Skredvarsel, kart og kompass

Andre fjellvettregler som er utrolig viktige å kunne er de reglene som forteller at du skal tilpasse turen etter værmeldingen og følge med på skredvarsel. Det er også viktig å tilpasse turen din etter sin egen fysiske form. Skal du på fjelltur for eksempel, så er det viktig at du begynner med et fjell som du har forutsetninger for å klare å bestige. Ellers er det også viktig for deg at du har noen med deg som kan hjelpe deg om det trengs. Videre så er kart og kompass nødvendig å ta med seg.

Utstyr, vær og å snu i tide!

Det er ellers viktig å ha med riktig utstyr til turen. For deg som skal ut på langtur så skal du også prøve å være godt forberedt på uvær og farlig terreng underveis, dette er det smart å holde seg unna så godt det lar seg gjøre. Om det oppstår noe alvorlig så gjelder også den siste regelen, det er nemlig ingen skam å snu. Du vil uansett lære massevis av alle turene som du har vært med på. Siden det er mye fokus på miljø, så er det også viktig å ta med seg sitt eget søppel underveis.

Andre gode tips underveis

Om du ikke er så erfaren ennå fordi du ikke har vært med på så mange langturer, så vil en guidet langtur gjøre susen for deg. En guidet tur er ledet av erfarne fjellfolk, noe som gjør at alle uerfarne turgåere kan lære seg noe nytt underveis. En sånn guidet kort eller lang tur kan gjøre en vanlig dag med stress og mas om til en helt utrolig opplevelse! Det er virkelig godt for kropp og sjel å komme seg ut i frisk luft og få bevegelse og gode opplevelser sammen med andre.

Oppsummering

Som vi har sett så kan det å komme seg ut og gå en lang eller kort tur i fjellet gjøre underverker både fysisk og mentalt, og du kan også lære mye nytt. Dette vil også gi deg mestringsfølelse. Om du planlegger turen på forhånd og tar med deg nok mat, funksjonelle klær og ellers hva du behøver på turen, så kan du legge opp til en flott opplevelse. Så er det viktig å sette seg inn i skred- og flomvarsler og værvarsel generelt, og å gjerne bli med på en guidet tur om du er nybegynner.