Utstyr til teltturen

Å dra på telttur i norsk natur er en fantastisk opplevelse, men for at teltturen skal bli en suksess er det viktig å ha med rett utstyr. Ingenting ødelegger turen mer enn om man har glemt helt nødvendige ting. Så før du legger i vei, her er tipsene du trenger til hva du bør ha med deg for å kunne nyte turen til det fulle. Les om essensielt utsyr som du må ha med og utstyr som kan være kjekt å ha med på tur, men som du også kan klare deg uten.

  • Få en best mulig telttur ved å pakke riktig
  • Nødvendige ting som må pakkes
  • Ting som er kjekke å ha med – men som du kan klare deg uten


Teltet

Om du skal gå kort eller langt, sørg for å få en god start. Pakk dagen før du skal på tur sånn at du unngår stress, og pass på at sekken ikke blir tyngre enn at du klarer å bære den. Hvis du skal kjøpe telt, så er vekt er viktig kriterium. Du sparer mange kilo på ryggen ved å velge et lett telt fremfor et tungt. Ikke kjøp større telt enn du trenger, og velg et i god kvalitet som tåler litt ruskevær. Husk – været kan endre seg brått på fjellet!

  • Pakk et lett telt
  • Teltet bør tåle vann og vind


Sovepose og liggeunderlag

Ingenting er verre på telttur enn å stå opp etter knapt å ha sovet hele natta grunnet feil liggeunderlag eller sovepose. Liggeunderlaget må være så tykt at du ikke merker røtter. stein og ujevnheter under deg. Oppblåsbare liggeunderlag fylt med dun er det absolutt beste, de varmer og avlaster kroppen slik at du slipper å våkne pga ubehag. Soveposen må ikke være for tykk når det er varmt eller for tynn når det er kaldt. Har du en tynn sovepose og du tror det kan bli kaldt, ta med en lakenpose i silke. Den er lett og den varmer.

Matlaging

Det beste med hele teltturen er å sitte ved bålet og lage mat. Ikke undervurder hvor mye mat du trenger, du kommer til å spise mer enn om du hadde vært hjemme. DryTec er supert. Posene er lette å bære og enkle å tilberede. Bare å tilsette varmt vann og du har et fullverdig måltid i løpet av kort tid. Kokeutstyret bør være lett å bære og lett å få i gang. Og ikke glem sjokolade, du trenger kaloripåfyll, det aller verste som kan skje på en lengre tur er å gå tom for næring.

Annet viktig utstyr

I tillegg trenger du, avhengig av hvor langt du skal gå og om det er over flere dager, følgende utstyr: Kart og kompass hvis du er i ukjent terreng, toalettsaker (ikke glem toalettpapir), førstehjelpsutstyr og gnagsårplaster, varme klær og skift, regntøy og poser til å oppbevare vått tøy i hvis det er fare for regn, tollekniv og bestikk/kopp/fat, lommelykt/hodelykt og powerbank for å lade batteriet på mobilen. Har du plass i sekken, så bør du også ta med fiskestang, teltlys og tørkesnor. En vintertur krever mer utstyr enn en tur om sommeren, så se også an vær og temperatur.

Positiv opplevelse

Det skal være en god opplevelse å være på tur. Du kan klare deg om du har glemt noe så lenge stemningen er god. Det kan også være gøy å finne erstatninger for det du har glemt ute i naturen. Kanskje du kan spikke deg en skje hvis du glemte å ta med bestikk? Å lære seg å pakke sekken riktig er også viktig, det bidrar til mer god stemning enn hva man skulle tro å ha en sekk som ikke gnager seg inn i skuldre og rygg. God tur!