Naturens eget spiskammer – hva kan spises og ikke?

Når du er ute i naturen om sommeren vil du vanligvis være omgitt av gress og planter, og det er nok ikke mange som tenker på at mange av disse plantene er spiselige. Her finnes det et mylder av både blomster og bær som du kan lage de deiligste retter av. Noen vekster er ikke spiselige, og du kan rett og slett bli fryktelig syk om du skulle få dem i deg. Derfor er det viktig å ta på seg sankebrillene sine og skjelne mellom giftige og spiselige vekster ute i naturen.

 • Mange spiselige vekster
 • Lær forskjell på giftig og spiselig


Spiselige planter

I grøftekanten kan vi om sommeren ofte se et mylder av planten hundekjeks, en plante som er lite giftig, men som du ikke bør spise store mengder av. Hundekjeksen har en farlig slektning, nemlig selsnepe, som absolutt ikke må spises. Det finnes mange giftige skjermplanter, så det beste er å unngå disse. Når det kommer til planter og blomster som er spiselige kan vi nevne løvetann, stemorsblomst (fiol), brennesle, almenøtter, russekål, strandstjerne, sisselrot, granskudd, gjøksyre og fjæresauløk. I tillegg finner du spiselige planter som vill-løk. Du kan som nevnt også smake på hundekjeks, som har en deilig søt smak.

 • Hundekjeks
 • Sisselrot
 • Vill-løk
 • Fjæresauløk
 • Strandstjerne
 • Almenøtter
 • Russekål
 • Løvetann
 • Fiol

Sopp

I Norge har soppsanking vært en tradisjon i lange tider, og selve sankingen begynner vanligvis på høsten. Her kan du sikre deg fantastiske sopper som gir liv til de deiligste retter, men også her må du ha kunnskap. Eksempler på populære spiselige sopper er kantarell, blek piggsopp, steinsopp og sandsopp. Noen kjente giftige sopper er hvit og rød fluesopp, silketrevlesopp, rødskrubb og pluggsopp. Hvert år arrangeres det soppkontroll på flere plasser rundt om i Norge, og der kan du ta med soppen du har plukket og få den kontrollert for å være på den sikre siden.

Bær

Det er svært populært å sanke bær, og her finnes det uendelige bruksområder. Du kan for eksempel røre deg et smakfullt syltetøy, eller koke en god saft. Noen av de mest populære bærene å plukke er blant annet blåbær, jordbær, multer, tyttebær og bringebær. Det er ikke alle bærene du finner som er spiselige, og det er lett å tråkke feil. Eksempler på bær som er giftige er bær fra barlind, og de sorte bærene du finner på belladonnaurt. Har du bærbusker i nærheten av der du bor, bør du sjekke hvilke bær som vokser på dem.

Brennesle

Mange vil nok grøsse når de ser en brennesle, de fleste av oss har nok opplevd smerten det er å røre disse med bar hud. Noen plantekjennere mener at dette er en av de mest næringsrike plantene som finnes ute i naturen, så her er det bare å plukke i vei. Brennhårene finnes på undersiden av bladet, så når du plukker bladet av planten kan du enkelt brette det i to. Det som skjer da er at hårene kommer i kontakt med saften, og det blir en brå slutt på brenningen.

Kunnskap

Det finnes mange gode bøker og mye informasjon på nett som inkluderer bilder over hva som er giftig og spiselig i naturen. Du trenger bare å gå ut døren for å finne naturens eget spiskammer, og du kan ta matopplevelsen din til et helt nytt nivå. Det er viktig å sette seg godt inn i det du skal plukke, en giftig vekst kan i verste fall gi veldig ubehagelige symptomer. Men når du har lært å bruke sankebrillene dine riktig, vil en helt ny verden av nye smaker åpenbare seg for deg.