Lei kajakk og utforsk naturen!

Stadig flere nordmenn får øyene opp for kajakker. Det er mange fordeler ved å lære seg å padle i en kajakk. Det er enkelt å padle lange avstander, og det er fin og morsom hobby som hele familien kan delta på. Når du padler, kan du få utforsket deler av naturen som ikke kan utforskes til fots. Du kan komme deg til øyer som ikke har veiforbindelse, og du er ikke avhengig av en motorbåt. Det er derfor skånsomt for miljøet. Det er mange fordeler med å padle i en kajakk:

  • Du kan utforske naturen på en enkel måte med kajakk
  • Kajakk-roing er en fin måte holde deg i god form


Leie eller eie?

Dette er et spørsmål mange stiller seg når de har fått opplæring i å padle i en kajakk. Det er fordeler og ulemper med å leie, men det er mest praktisk om du vil padle på flere steder og vil slippe alt ansvaret. Om du leier, er det noen andre som vedlikeholder den og oppbevarer den, og det slipper du når du leier. Om du liker å reise og vil padle noen turer, slipper du å frakte en kajakk selv. Da er det enklere å reise med kollektiv transport. Fordelene med å leie er:

  • Du slipper vedlikehold
  • Du slipper å frakte med deg en kajakk selv


Utleiesteder

Det er mange steder som leier ut kajakker. Det er ofte steder som leier ut småbåter og kanoer, og de kan hjelpe deg med å finne riktig kajakk. Om dere er flere som reiser sammen og vil padle sammen, er det lurt å ringe på forhånd slik at alle er sikret en kajakk. Det er sosialt å padle sammen, og er en ekstra trygghet om du ikke har lang erfaring. Den Norske Turistforening leier ut kajakker, og det er også mulig å låne en på en av hyttene deres. Da kan du kombinere en overnattingstur med en hyggelig padletur.

Eget utstyr

Selv om du har bestemt deg for å leie en kajakk, er det noe utstyr du bør ha med selv. Det første du må skaffe deg, er en tørrsekk. Det blir fort vått i en kajakk, og da er det fint at ikke alle klærne og utstyret ditt er vått når du kommer fram. Det lønner seg også å ha med en egen redningsvest. Da er du sikret bedre om uhellet skulle være ute. Om du liker å padle om kvelden er det lurt å ha på en hodelykt slik at du finner fram i mørket.

Sikkerhet i en kajakk

Det er viktig å tenke på sikkerheten når du leier en kajakk. Før du legger ut på en tur bør du ha tatt et kurs og ha snakket med erfarne padlere. På utleiestedet kan du også få råd om området du vil padle i. Hør alltid på de som har mer erfaring enn deg, og ha respekt for vannet. Om det er dårlig vær er det bedre å utsette turen enn å utsette seg selv for fare. Om du ikke har padlet så lenge, er det også smart å padle sammen med en større gruppe.

Lei en kajakk og kom deg ut i naturen!

Det er mange fordeler med å padle. Du kommer deg enkelt ut til øyer og holmer, og det er god trening. Det er også mange fordeler med å leie en kajakk heller enn å kjøpe en. Du sparer vedlikeholdsutgifter og du slipper å frakte den selv når du skal på tur. I denne artikkelen har du fått flere tips om hva du bør tenke på om du vurderer å leie en kajakk og hva slags utstyr du bør vurdere å kjøpe selv. Etter å ha lest denne artikkelen er du klar til å utforske naturen.