Hva er lettvektspakking?

Dersom du har vært på campingtur eller gått litt i fjellet, vet du sannsynligvis at dersom du har for tung sekk så blir du fort sliten og lei. Samtidig må du ha med deg alt utstyret og maten du trenger for å ha en koselig tur. Her ligger også dilemmaet: hvordan få med seg alt uten at det blir for tungt? Lettvektspakking handler om å ha et bevisst forhold til hva du pakker med deg på tur, og pakke så lett som mulig uten at det går utover sikkerheten. Her er noen av fordelene med å pakke sekken lett:

 • Mindre belastning
 • Mer tid til å nyte turen
 • Bedre organisering av utstyret
 • Lettere å finne det du trenger
 • Gjør naturen mer tilgjengelig for folk som ikke klarer å bære tungt


Forslag til pakkeliste

Før du legger ut på tur er det viktig å ha planlagt godt. Sett deg ned og lag en skikkelig pakkeliste. Husk at listen vil se forskjellig ut ettersom hvilken tur du skal på. En kort 3-dagers tur på sommeren i lett skogsterreng krever mindre utstyr enn en ukes vintertur i fjellheimen over tregrensa. Det finnes mange forslag til pakkelister på nett. Disse kan være fine å bruke som et utgangspunkt. Men man bør alltid lage sin egen pakkeliste basert på egne behov og forutsetninger. Noen ting hører riktignok stort sett alltid med i sekken, slik som:

 • Ryggsekk
 • Telt
 • Sovepose
 • Liggeunderlag
 • Førstehjelpsutstyr
 • Ekstra klær
 • Mat
 • Nødpeilesender


Nærmere om pakkelisten og utstyret

Et godt hjelpemiddel for å lage pakkeliste er å bruke excel. Lag en linje for hver ting du skal ha med deg og bruk en digital vekt for å veie hver enkelt ting. Deretter er det på tide å finne ut hva slags utstyr du skal pakke. Ta utgangspunkt i det du allerede har og finn ut hva du kan bruke av det og hva du evt. må kjøpe nytt. Det er viktig å huske på at vekt ikke er alt, kvaliteten på utstyret har minst like mye å si. Her er det viktig å bruke godt skjønn.

Jakten på grammene

Mange har dratt jakten på de siste grammene veldig langt, og på nett kan man finne egne forum hvor folk diskuterer det meste av utstyr. Stereotypien av en gramjeger er vel en som knekker tannbørsten. Hvorfor ta med seg hele tannbørsten når du bare trenger den ene enden sant? Det er lett å la seg rive med når du leser slike forum. Du trenger imidlertid ikke bli så ekstrem. Husk at den største vekten henter du på de store tingene slik som sekken, teltet, soveposen og liggeunderlaget. Deretter kan du begynne å se på de mindre tingene.

Om uhellet er ute

Vekten på sekken må aldri gå på bekostning av sikkerhet. Ute på tur kan en forstuet fot eller et forkjært fall bli fatalt dersom du f.eks. ikke har dekning på mobiltelefonen og ikke får varslet pårørende eller hjelpemannskap. Det er derfor viktig at du har med deg det du trenger for å ha en sikker tur, og ikke lar viktig sikkerhetsutstyr ligge igjen hjemme. En nødpeilesender er veldig fin å ha dersom uhellet skulle være ute. Med den kan du få varslet hvor du er selv om du ikke har mobildekning.

Ha det gøy

Med det høye tempoet vi har i dagens samfunn med mye stress og inntrykk fra digital teknologi o.l. så er det en sjelden ting å kunne nyte noen dager helt frakoblet. En tur i naturen kan være nettopp det du trenger en gang i blant. Og når du har gjort det gode forarbeidet og pakket sekken er du sannsynligvis veldig godt forberedt for tur. Da er det på tide å nyte naturen og ha det gøy vel vitende om at du har med deg akkurat det du trenger, og ikke mer. God tur!