Å sove i lavvo i Norge

En lavvo er tradisjonelt et telt der samene overnattet når de var ute med reinflokken, og som var lett å ta med seg når de flyttet fra et sted til et annet. Nå har flere fått øynene opp for denne måten å overnatte på, og med økt turisme og med et ønske om nærhet til naturen, det autentiske og naturopplevelsen, så har det flere steder i Norge blitt mulig å leie en natt eller flere i lavvo. Standarden er forskjellig, alt fra små tradisjonelle til romslige og mer luksuriøse lavvoer.


  • Samisk telt med lange tradisjoner
  • Kom tett på naturopplevelser
  • Luksuriøse varianter og enkle varianter

Hva er en lavvo?

Lavvoen var og er godt egnet til samenes nomadeliv. Teltstengene er laget av tynne trær (raier) som de enten har med seg eller som de ordner der de velger å slå leir. Teltduken er laget i et tykt, vanntett lerretsstoff (tidligere reinskinn) og på toppen er det et hull der røyken kan komme ut som også kan stenges ved regn eller uvær. Inni er det romslig og ståhøyde. Alt har sin faste plass og i midten er det ei bålgrue. Med bål blir det fort varmt og godt inne i lavvoen.

  • Tradisjonell lavvo
  • Unike og eksotiske opplevelser

Crystal lavvo – Lyngen

Du kan kjøpe deg en lavvo og dra på tur og overnatte hvor du vil, men vil du ha det litt mer eksklusivt og behagelig kan du reise til populære Lyngen utenfor Tromsø og prøve glamping. Her er det bygd store, isolerte lavvoer i tre med alle fasiliteter – inkludert eget bad, seng og panoramatak. Er du heldig kan du ligge i senga under panoramataket mens du sovner til synet av nordlyset som blafrer over deg på himmelen. Inkludert i prisen er scooter-safari og besøk på husky-senteret og mulighet til å kjøre hundespann.

Tromsø

Du blir hentet på hotellet for en overnatting i lavvo 30 minutter utenfor Tromsø sentrum. Ved lavvoen venter en flokk med reinsdyr som du drar på sledetur med når du har ankommet leiren. Her er det tradisjonelle lavvoer som venter for den ekte og unike opplevelsen. Du sover i en tykk sovepose med varme, myke reinskinn som underlag. I prisen er transport, varme klær, guide, frokost og middag inkludert. Avgang fra Tromsø er klokken 18, så hvis det er klarvær kan du også være med å se nordlyset. Passer for hele familien.

Villmarksleiren

Kun 45 minutter utenfor Oslo og Gardermoen ved idylliske Breisjøen, finner du Villmarksleiren. Dette er en urlandsby, satt opp på den gamle måten, der du blant annet kan sove i lavvo og få den gode villmarksfølelsen. Leiren består av en bålplass i midten omkranset av seks telt med egne ildsteder. Ved vannkanten ligger det fire uthulte trestammer, såkalte stokkbåter, og venter. I det største teltet, en Wig-Wam, er det plass til å bespise opptil 120 mennesker. Stedet tilbyr mange ulike opplegg. Firmatur, events, teambuilding, julebord, kick-off, møter, kurs og til og med bryllup.

Villmarkscamp i Sjoa

Fyr opp bålet inne i teltet. Det kan du gjøre på Villmarkscampen på Sjoa. Kanskje etter en lang dag med rafting og andre friluftsaktiviteter? Villmarkssenteret har mye å by på! Det er flere lavvoer i ulike størrelser du kan leie. Lavvoene har tregulv med bålgrue i midten, og det er madrasser der som du kan bruke, men det er ingen fasiliteter utover dette. Sovepose, liggeunderlag og ellers alt du trenger må du ta med selv. Like ved finner du deres spesialbygde lavvo der det serveres middag laget på grillen som står i lavvoen.